У шаховому двобої між  ВНЗ перемогла дружба

           Минулими вихідними в актовій залі Національного університету “Львівська політехніка” відбувся незвичайний шаховий двобій. Помірятися шаховим інтелектом  взялися команди двох провідних львівських ВНЗ - Львівської політехніки та Національного університету імені Івана Франка.

             А відновити давню традицію шахових поєдинків між двома братніми університетами вирішили президент Асоціації випускників  університету Каменяра Світлана Кубів  і голова правління Асоціації випускників Львівської політехніки Олег Сергєєв. Пані Світлана, зокрема, розповіла, що захоплення шахами прийшло до неї ще у студентські роки - вона навіть  грала у складі жіночої команди механіко-математичного факультету. А от пан Олег у студентські роки у шахи не грав, але нині навчися заради дітей.   

        У складі команд нараховувалися по 25 шахістів (20 чоловіків і 5 жінок) - кандидатів у майстри та розрядників.  Гравців вищого кваліфікаційного рівня із зрозумілих причин  до змагань не допустили, аби дотриматися принципу “чесної гри”. Адже Франковий університет могли представити такі його знані випускники минулих років як  міжнародні гросмейстери  Олег Романишин та Адріан Михальчишин.  Перший з них натомість виконував іншу важливу  місію  - головного судді змагання.

             Голова обласної Федерації шахів Степан Давимука, до речі, також випускник Львівської політехніки,   згадав і про свої студентські роки. Половина групи грала тоді ночами у карти, а інша — у  шахи. Степан Антонович належав до шахістів. Але  й картярів не засуджував. Там теж інтелект потрібен...

            Віковий діапазон учасників шахового дербі був чималий. У ньому, зокрема, взяв участь   78-річний Вадим Голембо - фахівець   з електронно-обчислювальних машин Львівської політехніки. А його опонентом став 23-річний випускник юридичного факультету Франкового університету Василь Ільків. Молодість взяла своє. Ветеран програв, пояснивши поразку тим, що давно не  сідав за дошку, а тому втратив спортивну форму.

            Це був вже другий командний шаховий матч випускників двох університетів. Як і торік, зафіксований нічийний результат: 23 - 23. Як кажуть у таких випадках кажуть - перемогла  дружба!

            Загалом шахи у Львівській політехніці  завжди на почесному місці. Торік  напередодні футбольного Євро-2012 завдяки Асоціації випускників університету тут відбувся представницький міжнародний турнір «Опен-Євро». Змагання, що тривало впродовж шести днів, вперше зібрало до Львова понад 150 визнаних шахових майстрів і початківців віком від 5 до 75 років.

 Ігор Галущак

Львів