Кубки світу ФІДЕ серед чоловіків та жінок 2021 року

У першому колі Кубка світу на старт виходять 156 учасників, в Кубку світу серед жінок - 78 учасниць. З другого раунду до переможців стартових поєдинків приєднаються відповідно 50 і 25 шахістів з найвищим рейтингом.

Всі міні-матчі складаються з двох партій з класичним контролем часу і тай-брейка з укороченим контролем при необхідності.

Переможець і фіналіст Кубка світу отримують путівки в турнір претендентів, в той час як у жінок до кандидатського турніру виходять три кращих учасниці.

Від України запрошено 4-х гросмейстерів. З першого кола (1/128) матчем з ліванським майстром ФІДЕ Антуаном Кассісом, рейтинг якого складає 2205, починає свій шлях на цих змаганнях Юрій Кузубов. Можна лише побажати йому та Антону Коробову, Юрію Криворучко та Олександру Арещенко, які стартують з наступного кола (1/64), щоб цей шлях виявився максимально довгим.

Такі ж побажання адресуються й до наших дівчат, чиє представництво у Кубку Світу серед жінок виявилось більш вагомим, ніж у чоловіків – 6 українок. У першому колі (1/64) Наталія Букса, рейтинг якої 2413, зустрічається з жіночим міжнародним майстром з Алжиру Сабріною Лампрезе (2076); ще з однією алжиркою, жіночим гросмейстером Аліною Мезуд (2071), буде грати Юлія Осьмак 2418). Екс-чемпіонка світу Анна Ушеніна (2429) зустрінеться з жіночим міжнародним майстром з Єгипту Айєй Моотаз (2015). Найбільш небезпечною виглядає суперниця Інни Гапоненко-Яновської – жіночий гросмейстер з Польщі Джоана Майдан. Та й рейтинги їх досить близьки – 2357 у нашої шахістки проти 2339 у полячки. Хоча вже давно відомо, що рейтинг рейтингом та на таких змаганнях без повної самовіддачі у кожній партії досягти успіху неможливо. Ну, а головна наша надія – сестри Анна та Марія Музичук стартують з другого кола.

Що стосується загального призового фонду Кубка, то у чоловічому турнірі він становить 1892500 доларів США, жіночому - 676250 доларів США.