... Федерація шахів України

Прес-реліз Федерації шахів України

ЧЕМПІОНАТИ УКРАЇНИ З ШАХІВ:
МИРНІ ЧОЛОВІКИ та АГРЕСИВНІ ЖІНКИ

Надзвичайно цікавим видався ігровий день 8 грудня на чемпіонатах України з шахів, що відбуваються зараз у Рівному.

В більшості партій точилася напружена боротьба, та навіть зважаючи на це, в підсумку результати виявилися вельми несподіваними: якщо у чоловіків лише два поєдинки з шести завершилися результативно, то у жінок в усіх без винятку зустрічах визначилися переможниці.

Центральна партія туру в чоловічому чемпіонаті – Арещенко – Коробов зовні виглядала не дуже яскраво. Проте рясніла цікавими і нестандартними рішеннями, які точно високо оцінять фахівці мудрої гри.

Після нічиєї Коробова одноосібним лідером міг стати Олексієнко. Він відмінно вів партію проти Ковчана, отримав серйозну перевагу – проте у ферзевому ендшпілі припустився несподіваної помилки і дозволив супернику «втекти» на нічию.

Втім, цього дня львів’яни не залишилися без перемог: Кравців та Волокитін влаштували справжній майстер-клас наймолодшим учасникам турніру – 17-річному Штембуляку і 18-річному Бахмацькому відповідно. Ці учбові поразки підкажуть молодих шахістам, над чим їм ще варто серйозно попрацювати.

Перші пів-очка записав у свій актив дебютант національного фіналу Соловчук, котрий витримав потужний тиск чемпіона України-2014 Кузубова. Тепер у чемпіонаті не залишилося жодного шахіста з нулем у таблиці.

3-й тур (8 грудня)
Арещенко – Коробов – 1/2 (38 ходів)
Олексієнко – Ковчан – 1/2 (52)
Соловчук – Кузубов – 1/2 (76)
Єфіменко – Моісеєнко – 1/2 (17)
Кравців – Штембуляк – 1:0 (49)
Волокитін – Бахмацький – 1:0 (37)

Турнірна таблиця після 3-го туру
1. Антон КОРОБОВ (Харків, мг, 2692) – 2,5
2. Михайло ОЛЕКСІЄНКО (Львів, мг, 2615) – 2,5
3. Мартин КРАВЦІВ (Львів, мг, 2645) – 2
4. Захар ЄФІМЕНКО (Мукачеве, мг, 2651) – 2
5. Олександр АРЕЩЕНКО (Львів, мг, 2678) – 1,5
6. Андрій ВОЛОКИТІН (Львів, мг, 2649) – 1,5
7. Євген ШТЕМБУЛЯК (Чорноморськ, мм, 2478) – 1,5
8. Олександр МОІСЕЄНКО (Харків, мг, 2657) – 1,5
9. Олександр КОВЧАН (Харків, мг, 2585) – 1
10. Юрій КУЗУБОВ (Львів, мг, 2651) – 1
11. Владислав БАХМАЦЬКИЙ (Харків, кмс, 2446) – 0,5
12. Олексій СОЛОВЧУК (Полтава, мс, 2409) – 0,5

У 4-му турі (9 грудня) зустрінуться: Коробов – Бахмацький, Штембуляк – Волокитін, Моісеєнко – Кравців, Кузубов – Єфіменко, Ковчан – Соловчук, Арещенко – Олексієнко.

Поки чоловіки ще приглядаються-приміряються один до одного, жінки одразу почали без розвідки. Причому, в деяких партіях 1-го туру оцінка позиції стрімко і кардинально мінялася протягом гри – за кілька ходів від виграно до програно. Навіть явний рейтинг-фаворит турніру – Інна Гапоненко-Яновська – здобула перемогу, пройшовши через небезпеку і дочекавшись грубої помилки суперниці. Як по нотам, свою перемогу здобула хіба лише Юлія Осьмак, котра вже після дебюту захопила перевагу і впевнено її реалізувала. Незважаючи на те, що суперницею була торішня чемпіонка України досвідчена Анастасія Рахмангулова.

1-й тур (8 грудня)
Осьмак – Рахмангулова – 1:0 (35 ходів)
Должикова – Бабій – 0:1 (49)
Іваненко – Гапоненко – 0:1 (69)
Малахова – Мартинкова – 1:0 (56)
Букса – Цирюльнік – 1:0 (58)

Турнірна таблиця після 1-го туру
1. Інна ГАПОНЕНКО-ЯНОВСЬКА (Херсон, мг, 2411) – 1
2. Ліза МАЛАХОВА (Дніпро, мг, 2270) – 1
3. Юлія ОСЬМАК (Київ, мг, 2346) – 1
4. Ольга БАБІЙ (Тернопіль, мг, 2322) – 1
5. Наталія БУКСА (Львів, мг, 2264) – 1
6. Катерина ДОЛЖИКОВА (Київ, мм, 2269) – 0
7. Ольга ІВАНЕНКО (Миколаїв, мф, 2261) – 0
8. Маріца ЦИРЮЛЬНІК (Дніпро, мс, 2161) – 0
9. Олена МАРТИНКОВА (Краматорськ, мф, 2280) – 0
10. Анастасія РАХМАНГУЛОВА (Миколаїв, мм, 2256) – 0

У 2-му турі (9 грудня) зіграють:
Рахмангулова – Цирюльнік, Мартинкова – Букса, Гапоненко – Малахова, Бабій – Іваненко, Осьмак – Должикова.

Всі партії чемпіонатів України, результати, таблиці, коментарі та фоторепортажі дивіться на офіційному сайті та на Facebook-сторінці турніру.

Додаткова інформація:
Телефон – 067-449-05-87