Особистий Чемпіонат України з шахів
серед спортсменів з порушенням слуху

5-14 квітня 2019 року, м. Харків.


У Харкові з 05 по 14 квітня 2019 року відбувся особистий Чемпіонат України серед спортсменів з порушенням слуху. Чемпіонат проводився в 4-х категоріях: «Юнаки»; «Дівчата»; «Жінки»; «Чоловіки». Загалом в турнірі прийняли участь – 58 учасників.

В групі – «Дівчат» змагались 4 спортсменки, які боролись за коловою системою в 3 кола. Впевнену перемогу здобула Баранник Анна з Полтави. 2-3 місце поділили сестри-близнючки з Чернігова – Марина та Юля Сивун.

В турнірі «Юнаків» не було рівних вихованцю Львівської школи (тренер Опенишев Володимир) – Колбу Денису, який з 10 очками з 11 можливих випередив на 3 очки «срібного» призера – Лапіна Олександра з Одеси (тренер Гончар Світлана). «Бронзу» виборов Великий Костянтин з Дніпра. Загалом в турнірі «Юнаків», який проходив за коловою системою взяло участь 11 спортсменів з 7 областей.

В жіночому турнірі, який пройшов за коловою системою взяли участь 9 учасниць, серед яких фаворитами були заслужені майстри спорту – Мироненко Наталя та Гончар Світлана, які є беззаперечними лідерами на світовій арені. Гідну конкуренцію їм склала вихованка Харківської школи шахів – Осипова Альона, яка здобула впевнену перемогу і отримала звання – «Чемпіонки України з шахів 2019 року», тим самим засвідчила високий клас і не випадковість звання Майстра Спорту України отримане на передодні турніру. 2-3 місце дісталось вище згаданим – Наталі з Полтави та Світлані з Одеси, які в останньому турі розійшлись «миром» в принциповій партії, яка тривала до кінця і проходила в безкомпромісній боротьбі (зауважу, що у випадку перемоги Мироненко Н. виходила на 1 місце) Отже, ще раз засвідчуємо факт, що турнір пройшов у чесній боротьбі, спортсменки продемонстрували толерантність і професійність гідну для наслідування молодим шахістам.

В турнірі – «Чоловіків» взяло участь 34 спортсмени з 16 областей України. Боротьба точилась між групою з 10 лідерів і передбачити хто стане переможцем було важко. Хоча, об’єктивно над «шаховим килимом» виблискувала наша шахова королева, ЗМСУ - Бакланова Тетяна з Донеччини, фаворит будь-яких турнірів. Відповідно кожен спортсмен готувався до зустрічі з нею особливо і боровся до кінця, тому рядових, прохідних партій не було. Витрачена енергія далась взнаки і в останньому турі Тетяна віддала очко, не встояла від атак заслуженого майстра спорту, ветерана шахів глухих 1937 р.н. – Глущенка Миколи з Дніпра, який зайняв у підсумку 3 місце і справедливо отримав «бронзу». За бортом трійки призерів залишились і Коваленко Володимир, Бабій Петро, Заболотний Володимир та Овчаров Тарас – останній тривалий час демонстрував непогану гру і лише на фініші збавив оберти. Натомість Мусієнко Олексій з Києва продемонстрував фінішний спурт і впевнено закріпився на 2 «срібній» позиції. Переможцем турніру 2019 року став молодий представник донецької школи – Філіппських Олексій, який з 7 очками, в яскравій манері гри в шахи, здобув омріяну перемогу і звання Майстра Спорту України. Вітаємо переможця та сподіваємось, що він стане лідером збірної України на особистому чемпіонаті Європи з шахів серед спортсменів з порушенням слуху, який пройде у м. Львові з 15 по 21 липня цього року.

Чемпіонат України, який пройшов у Харькові був добре організований і велика заслуга колективу Харьківського Інваспорту, керівника - Дмитра Вікторовича, який постійно перебував із спортсменами, приходив на допомогу. Інформація про турнір оперативно транслювалась в інтернеті, в соціальних групах, що давало можливість якісно готуватись до турів. Фото, зроблені Мариною Касян залишать в нашій пам’яті яскраві спогади про цей захід.


Чоловіки
Жінки
Юнаки
Дівчата
...
...
...