....
 
Святкові заходи з нагоди Міжнародного дня шахів
та Дня шахів в Україні



м.Київ

20 липня на шаховому майданчику столичного парку імені Тараса Шевченка вп’яте відбулися традиційні урочисті та спортивні заходи, присвячені святкуванню Міжнародного Дня шахів та Дня шахів в Україні. З привітаннями до численних присутніх та учасників змагань звернулися президент спортивного комітету України І.М.Шевляк, заступник Міністра молоді та спорту України М.П.Мовчан, який зачитав вітального листа Міністра молоді та спорту України І.О.Жданова, перший віце-президент ФШУ М.Я.Селезньов та почесний президент ФШК Л.М.Боданкін.

Потім були проведені сеанси одночасної гри, які давали міжнародний гросмейстер Володимир Сергеєв та чемпіонка Європи серед дівчат до 18 років у складі збірної України, майстер спорту Юлія Осьмак. Сеансери дали можливість по одному супернику з 10 у кожному сеансі зробити нічиї.

Одночасно відбувся бліц-турнір, в якому переміг міжнародний гросмейстер Олексій Кіслинський, другим став дворазовий переможець попередніх бліц-турнірів міжнародний майстер Віктор Янов, третім - майстер ФІДЕ Віктор Скляров. Серед ветеранів переміг М.Ногін, серед жінок – М.Новікова, серед юнаків – Хадж Хамед Джаміль. Переможець та призери турніру, а також найкращі учасники сеансів отримали призи та сувеніри від Спортивного Комітету, Федерації шахів України, Федерації шахів Києва (президент Куфтирєв Павло В'ячеславович). 
 
Підсумки бліц-турніруФотогалереяВідео
 
01
Шаховий куточок у парку ім.Т.Г.Шевченка
01
Церемонія відкриття
01
Сеанс одночасної гри. Афтограф для юного шахіста
01 Деякі партії викликали підвищений інтерес
01
Підсумкова церемонія сеансу одночасної гри
01
Бліц-турнір
01
Запекла боротьба
01
Переможці та лауреати бліц-турніру


м.Суми

У м.Суми відбувся обласний турнір зі швидких шахів, присвячений Дню шахів. У турнірі взяли участь понад 50 шахістів - як дорослих, так і 10 школярів з м.Суми та деяких районів області. Серед учасників турніру була чемпіонка Європи 9-ти річна Вероніка Веремьюк.

Переможцем турніру став бронзовий призер минулорічного чемпіонату України серед ветеранів Микола Семенов, друге та третє місця завоювали майстер спорту з шахів Володимир Рудак і Володимир Федченко, кращим серед ветеранів став Левон Кафтарян, серед юнаків - Євген Скрипка, серед дівчат і жінок Вероника Веремьюк.

В змаганні школярів переміг учень школи №9 м.Суми Давид Полоз а друге і третє місця зайняли Олексій Ольштинский та Артур Наумов.

З привітанням до присутніх з нагоди Державного свята звернувся Президент Федерації шахів Тимошенко М.Є.,який вручив почесну відзнаку Федерації «За заслуги в шаховому спорті» Євгенію Васильовичу Лапіну та секретарю Федерації шахів Левону Суреновичу Кафтаряну. Багатьом шахістам Тимошенко М.Є. вручив почесні грамоти та грамоти громадських рад при Сумській обласній адміністрації та управління молоді і спорту ОДА.

Також у заходах взяли участь заступник голови Сумської обласної ради Лілія В’ячеславівна Ричкіна, голова правління Сумської обласної організації роботодавців (Сумський регіон) Євгеній Васильович Лапін, які привітали присутніх зі святом та вручили почесні відзнаки та грамоти.
 
01
День шахів. Суми.
01
М.Є.Тимошенко, Є. В. Лапін, Л.В.Ричкіна, Л.С. Кафтарян
01
Зал змагань
01 Переможець турніру Микола Семенов
01
М.Є.Тимошенко та чемпіонка Європи-2015 Вероніка Верем'юк
01
Вероніка Верем'юк з мамою

Харківська область

На протязі липня у різних куточках Харківщини пройшло багато заходів, присвячених святкуванню Міжнародного Дня шахів 2016 року.

1) 9-10 липня пройшли турніри різних розрядних груп на базі КДЮСШ №5 міста Харкова. Загальна кількість учасників (3 турніри із різним контролем часу) – 52 шахіста різного віку, статі та розрядів, які представляли міста Харків, Куп’янськ, Зміїв, Красноград та Куп’янський, Харківський, Дергачівський райони Харківської області. Окрема подяка CHESS.FUND – за наданий відмінний інвентар для гри (шахи та шахові годинники)!

2) 11-14 липня пройшов турнір із класичних шахів із обрахунком національного рейтингу на базі ШШК міста Лозова. Загальна кількість учасників – 23 шахіста різного віку, статі та розрядів, які представляли міста Лозова, Харків, Красноград та Золочівський, Лозівський райони Харківської області, а також наші гості із Павлограда та Юріївки Дніпропетровської області.

3) 16 липня пройшов турнір зі швидких шахів на базі СК "Олімп" міста Красноград. Загальна кількість учасників – 27 шахістів різного віку, статі та розрядів, які представляли міста Харків, Красноград (Харківська обл.) та Карлівку (Полтавська обл.), а також Кегичівський та Зачепилівський райони Харківської області.

4) 17 липня пройшов турнір зі швидких шахів на базі районного будинку культури міста Богодухова. Загальна кількість учасників – 19 шахістів різного віку, статі та розрядів, які представляли Богодухівський та Валківський райони Харківської області.

5) 20 липня пройшов турнір з шахового бліцу (блискавичної гри) на базі ШК "Пішак" міста Харкова. Загальна кількість учасників – 26 шахістів різного віку, статі та розрядів, які представляли міста Харків та Куп’янськ, а також Дергачівський район Харківської області.

6) 24 липня пройшли дитячі турніри зі швидких шахів на базі ТРЦ "Антошка" міста Харкова. Юні шахісти (53 учасники) змагались у двох турнірах за віковими групами – 2000 року народження та молодше (19 учасників) та 2006 року народження та молодше (34 учасники). Учасники представляли КДЮСШ №5, КДЮСШ №4, КДЮСШ №3, ЦДЮТ №4 і ПДЮТ "Істок" міста Харкова; ХОПДЮТ, ХОВУФКС, Роганську ДЮСШ Харківського району, ДЮСШ Куп'янського району, смт. Пісочин Харківськой області, а також міста Київ, Красноград та Богодухів. Необхідно відмітити, що всі учасники були відмічені призами від ТРЦ "Антошка", а призові трійки кожної вікової групи – додатково кубками і грамотами! Окрема подяка CHESS.FUND – за надану допомогу з суддівства змагань та відмінний інвентар для гри (шахи та шахові годинники)!

7) Також були проведені турніри на базі ШШК "Шахрад" ХНУРЕ міста Харкова зі швидких шахів – 16 липня та з шахового бліцу (блискавичної гри) – 17 липня. Кількість учасників обох турнірів – 56 шахістів різного віку, статі та розрядів, які представляли місто Харків та різні райони Харківської області, а також гості із сусідніх областей.

01
01
01
01
01
01
01
01


м.Херсон

У Херсоні з 15 по 20 липня у рамках Всеукраїнського шахового турніру «Херсон-2016», присвяченого Дню шахів, у головному турнірі «А» перемогла майстер ФІДЕ Тетяна Костак, яка з 7 очками випередила на пів-очка 12-річного кандидата у майстри Владислава Ларкіна та його колегу по спортивному званню Олександра Лугового. Крім того, були проведені турнір «В» для шахістів першого розряду, та турнір «С» для шахістів третього розряду.
 
Подробиці змагань
м.Мукачево

У Мукачевському шаховому клубі «32х64» 16 липня відбувся турнір з швидких шахів, присвячений міжнародному та національному шаховим святам. Перемогу здобув кандидат у майстри Роберт Орос.
м.Львів

З нагоди Міжнародного дня шахів, у Львівській шаховій академії, клуб “Південний”, відбулось тестування юних шахістів. Гуртківцям потрібно було відповісти на 30 питань різного типу і складності протягом 60 хвилин.
...
м.Вінниця

20 липня у МДЮСШ № 6 Вінниці відбувся традиційний відкритий турнір, присвячений міжнародному Дню шахів. Змагання зібрало рівно півсотні спортсменів. Значну частину змагань лідирував досвідчений кандидат у майстри спорту, чемпіон області серед ветеранів, тренер з с.Дашківці (Літинський район) Дмитро Горбатюк. Все ж першою до фінішу вдалося прийти... його донці Олесі Горбатюк, яка набрала 7,5 очки з 9 можливих. Батько відстав на пів-бала і здобув срібну нагороду. Також 7 очок набрав досвідчений кандидат у майстри спорту Володимир Лопатюк,
м.Луцьк

Волинська шахова федерація 23-24 липня провела у Луцьку турнір, присвячений міжнародному та національному шаховим святам. Досить несподівано переміг не відомий міжнародний майстер Василь Неділько, який в результаті опинився другим, а першорозрядник Дмитро Герчук, який показав майже стовідсотковий результат – 8,5 очок з 9. Третім виявився кандидат у майстри Анатолій Мазій. Ветеранський приз виборов гість з Німеччини Франк Шмідт, жіночий – Олена Черняк, дитячий (до 16 років) – Олександр Кухарчук.


Крім столиці та вищезгаданих регіональних центрів заходи, присвячені Міжнародному Дню шахів та Дню шахів в Україні, пройшли ще у низці міст та населених пунктів України.