Тиждень шахового мистецтва в Дніпропетровську

 

 

У Дніпропетровську з 19 по 25 квітня 2012 пройшов Тиждень шахового мистецтва. Заходи було організовано в рамках святкування 80-річчя Дніпропетровської області та з метою розвитку інтелектуального руху в регіоні. Протягом Міжнародного тижня шахового мистецтва було проведено ряд спортивних та інтелектуальних заходів, в яких взяли участь понад 5 тисяч шахістів з Дніпропетровської області та України, а також Росії, Білорусії, Ізраїлю.

На запрошення губернатора Дніпропетровської області Олександра Вілкула та Федерації шахів України відкриття Тижня шахового мистецтва, яке відбулося 19 квітня 2012 у Потьомкінському палаці в Дніпропетровську, відвідав Президент Міжнародної шахової федерації Кірсан Ілюмжинов.

У рамках святкування 80-річчя Дніпропетровської області Дніпропетровська обласна шахова федерація та Дніпропетровська обласна державна адміністрація організували сеанс одночасної гри на 80 дошках між шаховим активом Дніпропетровщини та гросмейстером Аліком Гершоном, володарем сертифікату Книги рекордів Гіннеса й уродженцем міста Дніпропетровська. Губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул та Президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов зробили перші символічні ходи в сеансі.

Губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул зазначив: «Економіку розвинених країн називають економікою знань. У глобальній конкуренції перемагають ті країни, які цінують і розвивають інтелект. Завдання, поставлене нашим Президентом Віктором Федоровичем Януковичем перед нашою країною – увійти до клубу розвинених держав світу. Саме тому для Дніпропетровщини, яка є одним з лідерів розвитку України, пріоритетом є програми з розвитку інтелектуального потенціалу. Міжнародний тиждень шахового мистецтва стане одним із знакових подій в історії регіону».

Кірсан Ілюмжинов подякував губернатору Дніпропетровської області Олександру Вілкулу та комісії з міжнародної кооперації Федерації шахів України за запрошення й організацію Тижня шахового мистецтва в Україні. «Керівництво Дніпропетровської області не формально, а саме з душею підійшли до популяризації цієї стародавньої гри. Ми знаємо і нам дуже приємно, що в регіоні підтримуються шахи як на професійному, так і на аматорському рівні. І Тиждень шахового мистецтва як раз і буде сприяти тому, щоб багато-багато діточок знову почали займатися шахами. Керівництво Дніпропетровської області на чолі з Олександром Вілкулом дуже багато робить не тільки для економічного зростання регіону, а й для інтелектуального розвитку. Я як президент ФІДЕ вперше отримав запрошення в один з регіонів країни саме на проведення такого прекрасного заходу, як Тиждень шахового мистецтва», - зазначив Президент Міжнародної шахової федерації ФІДЕ.

У рамках Тижня з 19 квітня по 16 травня 2012 у Дніпропетровському історичному музеї ім. Яворницького відкрито виставку, присвячену історії шахів Дніпропетровської області «Хід за ходом». Унікальним експонатом цієї виставки став Кубок Гамільтон-Рассела, який був наданий для тимчасової експозиції в музеї Федерацією шахів України. Кубок - головна нагорода Всесвітньої шахової Олімпіади - було виготовлено за особисті кошти Президента Британської шахової федерації Федеріка Гамільтон-Рассела з нагоди Першої всесвітньої шахової Олімпіади, яка пройшла в 1927 році в Лондоні. Цей перехідний кубок вибороли українські шахісти на Шаховій Олімпіаді 2010 року в Ханти-Мансійську.

У приміщенні Діорами «Битва за Дніпро» в рамках Міжнародного тижня шахового мистецтва було також відкрито художню виставку «Я життя порівняв би із шаховою дошкою», в якій вихованці дніпропетровських художніх шкіл представили свої роботи на тему шахової гри. За результатами виставки випущено каталог робіт художників, головним упорядником й ідеологом якого виступила Ірина Філатова. Виставку відвідав Президент Міжнародної шахової федерації Кірсан Ілюмжинов. Юна художниця Поліна Усенко подарувала Президенту ФІДЕ свою роботу «Шаховий Махараджа», в якій використала цікаву техніку поєднання графіки, пастелі і гуаші на чорному папері.

Також у рамках Тижня шахового мистецтва пройшов міжнародний турнір з шахової композиції в Національному центрі аерокосмічної освіти молоді, Інтернет-конкурс з розв'язування шахових задач серед учнів Дніпропетровської області, темпо-турнір серед ветеранів у парку Шевченко, ряд інших шахових турнірів.

Вже традиційним для Дніпропетровська є командний турнір школярів - Меморіал А.В. Синіцина, який проводиться СДЮШОР-9 за підтримки Андрія Філатова. У змаганні взяли участь команди з Росії (Санкт-Петербург, Орел), Білорусі (Мінськ, Гомель), України (Донецьк, Луганськ, Полтавська область і десять клубів Дніпропетровська). Переможцями турніру стала команда СДЮШОР - 9 (Дніпропетровськ), друге місце у команди ШК ім. Б.Спаського (Санкт-Петербург), третє місце зайняла команда Луганська. Усі команди-переможниці в якості додаткового призу отримують можливість відвідати матч за звання чемпіона світу між Вішванатаном Анандом і Борисом Гельфандом у Москві в травні 2012 року, головним спонсором якого є Андрій Філатов.

 

Телесюжет ICTV http://fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1446637

Телесюжет УТ-1 http://1tv.com.ua/uk/news/2012/04/19/19858

Телесюжет 11 каналу http://www.11channel.dp.ua/news/dp/2012/04/19/20552.html

Інформація щодо виставки «Хід за ходом» http://museum.dp.ua/exhibition_0136.html

Сайт Дніпропетровської обласної федерації шахів http://dneprchess.at.ua/

 

Фото та інформація: прес-служба Дніпропетровської обласної державної адміністрації, дирекція з маркетингу та зовнішніх зв'язків ФШУ