З В І Т
про проведення Всеукраїнського
суддівсько-тренерського семінару з шахів


З 7 по 10 липня 2016 року у м. Кремінна, Луганської області проведено Всеукраїнський суддівсько-тренерський семінар з шахів. Семінар було організовано та проведено завдяки спільним зусиллям Спортивного Комітету України, президії колегії суддів Федерації шахів України та Федерації шахів Луганської області (президент – Коміссаренко Д.А., виконавчий директор – Поляков В.В.).

До участі у роботі семінару були запрошені представники усіх регіонів України. Але, на жаль, деякі обласні федерації (Львівська, Чернівецька, Рівненська, Сумська, Житомирська, Кіровоградська, Тернопільська та інші) черговий раз проігнорували участь їхніх представників у заході, про необхідність проведення якого вказувалось у рішеннях 6-го з’їзду ФШУ. Не було цього разу серед слухачів представників Чернігівської, Полтавської, Волинської та інших областей. Вакансії, які звільнилися, були надані представникам інших федерацій (Харківська, Донецька, Луганська, м.Києва). У роботі семінару взяли участь 32 слухача та 1 лектор.

Читати лекції було доручено голові президії колегії суддів ФШУ, міжнародному арбітру, лектору ФІДЕ Товчизі О.Г.

На відкритті семінару були присутні та привітали його учасників: Волохов Антон Михайлович – начальник Департаменту молоді та спорту Луганської військово-цивільної державної адміністрації, Бутов Віктор Миколайович – головний спеціаліст відділу цього ж департаменту (відповідальний за розвиток шахів), Кузьменко Олександр Володимирович – начальник відділу молоді та спорту Кременецької районної ради народних депутатів.

Затверджена програма лекцій та практичних занять повністю виконана. За програмою семінару розглянуто такі проблемні питання:
 
1.Історія шахів та суддівства.
2.Суддя в шахових змаганнях, функціональні обов’язки членів суддівської колегії, виховна роль судді.
3.«Правила шахів ФІДЕ».
4.«Турнірні правила ФІДЕ».
5.«Особливості суддівства дитячих змагань з шахів».
6.Застосування комп’ютерних програм при проведенні та оформленні документації змагань за різними системами гри.
7.Шахові годинники (ЦШТ 2000, DGT XL, DGT 2000, DGT 2010).
8.Робоча та звітна суддівська документація. Звітна документація міжнародних турнірів.
9.Національні та міжнародні нормативи виконання шахових звань та суддівських категорій.
10.Системи проведення змагань. Додаткові показники.

Лекційний матерал був наповнений практичними ситуаціями з досвіду провідних арбітрів. Для проведення практичних занять було підготовлено багато завдань з досвіду суддівства (фіксація триразового повторення позиції, нічия за правилом 50-ти ходів, вимоги нічиєї при «швидкому фініші» Правил шахів, розрахунок додаткових показників у турнірах з вибуттям гравців та інші). Особливу увагу було приділено змінам, внесеним до «Првил шахів» та «Турнірних правил» з 1 липня 2014 року.

Лекційний матеріал читався з 10.00 до 19.15. Практичні заняття проводилися з 19.45 до 22.00. Проведення практичних занять дозволило визначити слабкі та сильні сторони українських суддів, що необхідно використати при підготовці наступних семінарів. Практичні заняття проводилися лектором з великою активністю слухачів.

За підсумками семінару усі слухачі здавали іспити. Усі слухачі успішно склали іспити та отримали сертифікати про участь у семінарі та успішну здачу іспитів.

9 липня учасники семінару проводили практичні заняття з дітьми, які відпочивають у спортивно-оздоровчому таборі «Мрія». Було зроблено інформацію про досягнення українських шахістів у чемпіонатах світу та Європи (зокрема дитячих). Потім було проведено кілька сеансів одночасної гри в шахи та шашки. Сеансери вчинили юним спортсменам серйозний екзамен. Результати сеансів: Люсі В.А. (шахи) – 16 : 0, Товчига О.Г. (шахи) – 15 : 0, Воронков ЄО. (шашки-64) – 18 : 0.

При реєстрації учасники семінару заповнювали анкету, у якій їм було запропоновано внести конкретні пропозиції щодо покращення роботи колегії суддів ФШУ. При підведенні підсумків роботи семінару учасники висловили подяку президії колегії суддів ФШУ, Спортивному Комітету України, Федерації шахів Луганської області (президент – Коміссаренко Д.А., виконавчий директор – Поляков В.В.) та колективу Кременецького спортивно-оздоровчого табору «Мрія» (директор – Конов Юрій Олександрович) за допомогу в організації та проведенні семінару та вказали на необхідність його регулярного проведення у майбутньому в різних регіонах України.
... ... ... ... ...


Товчига О.Г. – голова президії колегії суддів ФШУ, міжнародний арбітр