З В І Т
про проведення Всеукраїнського семінару підвищення кваліфікації суддів з шахів


   З 22 по 25 червня 2015 року у м. Києві у приміщенні Центрального шахового клубу Збройних Сил України проведено Всеукраїнський семінар підвищення кваліфікації суддів з шахів. Семінар було організовано та проведено завдяки спільним зусиллям Спортивного Комітету України, президії колегії суддів Федерації шахів України та Федерації шахів м. Києва.
   У роботі семінару взяли участь 27 слухачів та 3 лектори з м. Києва, Житомирської, Львівської, Рівненської та інших областей.
   Читати лекції було доручено членам президії колегії суддів ФШУ, міжнародним арбітрам Товчизі О.Г., Боданкіну Л.М. та Гнипу Ю.П..
   Затверджена програма лекцій та практичних занять повністю виконана. За програмою семінару розглянуто такі проблемні питання:

   1. Суддя в шахових змаганнях, функціональні обов’язки членів суддівської колегії, виховна роль судді.
   2. «Правила шахів ФІДЕ».
   3. «Турнірні правила ФІДЕ».
   4. Застосування комп’ютерних програм при проведенні та оформленні документації змагань за різними
    системами гри.
   5. Робоча та звітна суддівська документація. Звітна документація міжнародних турнірів.
   6. Національні та міжнародні нормативи виконання шахових звань та суддівських категорій.
   7. Системи проведення змагань. Додаткові показники.

   Лекційний матеріал був наповнений практичними ситуаціями з досвіду провідних арбітрів. Для проведення практичних занять було підготовлено багато завдань з практики суддівства українських та міжнародних змагань (фіксація триразового повторення позиції, нічия за правилом 50-ти ходів, вимоги нічиєї в умовах «швидкого фінішу», розрахунок додаткових показників у турнірах з вибуттям гравців та інші). Окремо було розглянуто зміни до Правил, що почали діяти з 1 липня 2014 року.
   За підсумками семінару усі слухачі здавали іспити, які складалися з співбесіди та активності на лекціях. Усі слухачі успішно склали іспити. У той же час було визначено слабкі сторони знань слухачів, що планується врахувати при підготовці наступних семінарів.
   При реєстрації учасники семінару заповнювали анкету, у якій їм було запропоновано внести конкретні пропозиції щодо покращення роботи колегії суддів ФШУ. Більшість учасників семінару висловили подяку президії колегії суддів ФШУ та Спортивному Комітету України за проведення семінару та вказали на необхідність його регулярного проведення у майбутньому.
   У той же час доводиться констатувати те, що знову ми не побачили серед учасників семінару представників Сумської, Кіровоградської, Чернівецької та інших областей, рівень підготовки суддів у яких залишається на низькому рівні.

Товчига О.Г. – голова президії колегії суддів ФШУ, міжнародний арбітр

f1

f2

f3

f4

f5

f6