ЧЕМПІОНАТ СЕРЕД ЖІНОК

78-й чемпіонат України серед жінок


РЕГЛАМЕНТ

1. Термін та місце проведення змагань

Змагання проводяться у Києві, в приміщенні готелю «Раціотель»» (вул.. Ямська, 52) з 10 грудня (день приїзду) по 20 грудня 2018 р. серед 10 учасників (-ць) за коловою системою в 9 турів з одним вільним днем. Змагання проводяться у відповідності з Правилами спортивних змагань з шахів.

2. Контроль часу

Контроль часу – 90 хвилин кожній учасниці на перші 40 ходів плюс 30 хвилин до закінчення партії з додаванням 30 сек. за кожний зроблений хід, починаючи з першого. Дозволений час спізнення на партію – 15 хвилин з часу початку туру.

3. Протести

Протести подаються до апеляційного журі у письмовій формі не пізніше 30 хв. після закінчення туру під грошову заставу 400 грн. У разі задоволення протесту грошова застава повертається.

4. Підведення підсумків

Місця визначаються за найбільшою сумою набраних очок.
У разі однакової суми набраних очок у двох або більше учасників (-ць) місця у змаганнях визначаються за наступними додатковими показниками (у порядку пріоритету):

     - за результатом особистої зустрічі;
     - за кількістю перемог;
     - за системою коефіцієнтів Зоннеборна-Бергера;
     - за системою Койя;
     - плей-офф (тільки для визначення чемпіона(-ки) та призерів).

Плей-офф між двома учасниками(-цями) проводиться як додаткове змагання за наступним регламентом: дві партії у швидкі шахи з контролем часу 10 хвилин кожному учаснику до закінчення партії з додаванням 5 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого. За нічийного рахунку проводиться нове жеребкування на колір. Гравці грають до першої перемоги з контролем часу 3 хвилини кожному учаснику(-ці) до закінчення партії з додаванням 2 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого. Після кожної непарної партії кольори міняються.

У змаганнях плей-офф між трьома та більше учасниками(-цями) проводиться коловий турнір у швидкі шахи з контролем часу 10 хвилин кожному(-ій) учаснику(-ці) до закінчення партії з додаванням 10 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого. Якщо переможець не виявиться, то, у випадку, якщо залишилось два(-і) учасника(-ці), проводиться нове жеребкування на колір. Шахісти(-ки) грають додаткові партії до першої перемоги з контролем часу 3 хвилини кожному(-ій) учаснику(-ці) до закінчення партії з додаванням 2 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого. Після кожної непарної партії кольори міняються. Якщо учасників(-ць) залишилось більше двох, між ними проводиться додатковий коловий турнір з контролем часу 3 хвилини кожному(-ій) учаснику(-ці) до закінчення партії з додаванням 2 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого до виявлення переможця або перших двох учасників(-ць). Якщо залишилися два(-)і учасника(-ці), то проводиться нове жеребкування на колір. Шахісти(-ки) грають до першої перемоги з контролем часу 3 хвилини на всі ходи з додатковими 2 секундами за кожний хід, починаючи з першого. Після кожної непарної партії кольори міняються.

Плей-офф починається через 30 хв. після закінчення партій усіх претендентів(-ок).

5. Нагородження

Чемпіон(-ка) та призери чемпіонатів України серед чоловіків та жінок нагороджуються медалями та дипломами Мінмолодьспорту України. Тренери, які підготували чемпіона(-ку) та призерів, нагороджуються дипломами Мінмолодьспорту України.
Головний суддя чоловічого чемпіонату, міжнародний арбітр О.Г.Товчига
Головний суддя жіночого чемпіонату, міжнародний арбітр Л.М.Боданкін