12-й шаховий фестиваль «Меморіал В.Набокова»
(прес-реліз)

З 21 по 29 квітня 2015 року у приміщенні Національного музею Тараса Шевченка (бульвар Т. Шевченка, 12) проводиться традиційний вже 12-й шаховий фестиваль «Меморіал В.Набокова». За програмою фестивалю буде проведено 2 колові турніри по 10 учасників у кожному, турнір з швидких шахів, турнір з блискавичної гри в шахи та конкурс розв’язування композицій. Організаторами турніру вже традиційно є громадська організація «Камера Обскура» (Голова – А.Ш. Джангірова) та Федерація шахів м. Києва (Президент – П.В. Куфтирєв).

У головному турнірі 10-ї категорії ФІДЕ трійка відомих київських гросмейстерів (С.Височін, О.Кислинський та А.Баришполець) екзаменуватимуть міжнародних майстрів С.Богдановича (Одеса), О.Бортника (Миколаїв), киян С.Павлова та І.Голіченка, додатково представляти яких нема необхідності. Серед учасників цього турніру також традиційні гості з Республіки Молдови міжнародні майстри С.Ведмедюк та Р.Солтанич. У турнірі також візьме участь міжнародний майстер з Індії Анвеш Упадхаяя, який навчається у Київському медичному інституті. Норма балу міжнародного гросмейстера для С.Богдановича та О.Бортника – 6,5 очок з 9 можливих. Для інших майстрів норма балу міжнародного гросмейстера – 6 очок.

У турнірі з нормою балу міжнародного майстра, який також пройде за коловою системою при 10 учасниках особливий інтерес викликає участь молодих київських шахістів Юлії Осьмак, Павла Воронцова та Кирила Шевченка. Норма балу міжнародного майстра у цьому турнірі для усіх учасників – 6,5 очок з 9 можливих. Норма балу міжнародного гросмейстера серед жінок для Ю.Осьмак – 6 очок.

Початок турів у турнірах з класичних шахів щоденно о 16.00. Початок останніх турів 29 квітня о 10.00.

Турнір з блискавичної гри в шахи буде проведено 25 квітня з 10.00 у 9 турів за швейцарською системою.

Турнір з швидких шахів буде проведено 26 квітня з 10.00 у 7 турів за швейцарською системою.

У турнірах з швидких шахів та блискавичної гри можуть взяти участь шахісти, які хоча б одного разу грали у турнірах Меморіалу В.Набокова.

24 квітня буде проведено конкурс розв’язування шахових композицій (Головний суддя конкурсу – міжнародний арбітр Є.О.Рейцен). Учасникам конкурсу буде запропоновано кілька цікавих завдань. У конкурсі можуть взяти участь усі бажаючі. Переможці отримають призи.

Головний суддя фестивалю – міжнародний арбітр О.Товчига (м.Київ).